Om Louis Mackenzie

Om Louis Mackenzie

 

Louis Mackenzie (født 1924) vokste opp i Whitehills, en liten fiskelandsby ved østkysten av Skottland.

 

Louis ble sjelden observert uten en bok i hendene, og allerede i ung alder vokste det fram en dyp trang til å uttrykke seg gjennom det skrevne ord, og han ble grepet av det han senere omtalte som ”tegnenes evne til å skape”.

 

Han flyktet stadig inn i virkeligheten han kalte Alfabeta-Nia, og han rakk å skrive mange beretninger fra landet allerede før han fullførte fortellingen om paktsbruddet på Protoros. Det skjedde under dramatiske omstendigheter mens han gikk på universitetet i Aberdeen. Han bodde langt hjemmefra, og i tillegg var tyske bombefly en konstant trussel.

 

I 1943 ble romanen utgitt i bokform av Remington Publishing i Aberdeen, med tittelen ”I begynnelsen var tegnet”. Den markerte begynnelsen på et langt forfatterskap og et omfattende livsverk, elsket av en stor leserskare.

 

 

 

Om tegn og bokstaver

 

Louis avslørte tidlig at romanpersonene hans bestod av tegn og bokstaver, og han forklarte det slik:

 

”Det finnes noen interessante likhetstrekk mellom mine bøker og den virkelige verden, for også vi består av koder som ligner på bokstaver. De befinner seg i hver eneste av kroppens små celler, og vi kaller dem gjerne arvestoff eller DNA. Der står de i rekker og dannet ord og setninger som beskriver alt vi er – muskler, bein, hjerte, blodtype, hårfarge. Disse «bøkene» i kroppen er mer omfattende enn vi kan fatte, og rikere enn noe bibliotek på denne jord. De inneholder oppskriften eller arbeidstegningen som gjør det mulig for et foster å bli til, utvikle seg, vokse og leve!

 

Det er til og med slik at mennesker kan bli ødelagt av «skrivefeil» i kodene. Enkelte sykdommer er eksempler på dette.

 

Likevel opplever vi oss selv virkelige og med en egen fri vilje. Ja, akkurat som personene i bøkene!

 

Som jeg pleier å si: Livet består av koder enten de er skrevet i celler eller på cellulose (papir).”

Louis Mackenzie, radiointervju