H-A

Fullfører med stil

 

Omtalt av Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad, 6. mai -09

 

Det siste slaget

av Kristian Kapelrud,

Gyldendal

 

Med Det siste slaget gir Kristian Kapelrud en avslutning som ikke bare har stilen i behold, men også i stadig forbedret form.

 

Språklig er Det siste slaget den klart beste i Tegnets forsvarere-trilogien. Formen er blitt smidigere og ledigere, men uten at det har skjedd noe egentlig stilskifte. Fortsatt er det en del som kunne vært gjort annerledes med denne teksten; den kan være litt omstendelig og det er ikke akkurat alt som bidrar til å drive handlingen framover. Men språklig har det skjedd mye positivt siden starten, og som helhet er det en langt spenstigere roman som avslutter serien enn den som åpnet den.

 

FORTSATT befinner vi oss i to virkeligheter. I fantasiverdenen Alfabeta-Nia nærmer det seg endelig oppgjør. Men hvordan skal det gå? For i Skottland sitter den gamle forfatteren Louis Mackenzie og pønsker ut hvordan han skal avslutte boka si. Det er han som skriver historien om Alfabeta-Nia.

 

Det er denne dobbeltheten - de to fortellingene - som er bærebjelken i serien. Og de to delene kobles sammen i et ganske finurlig og avvekslende spill.

Undervegs åpner Kapelrud for mange ulike tolkninger, men uten å låse teksten til én av dem. Sannsynligvis er denne åpenheten noe av det som gjør denne boken velegnet for et stort publikum; noen vil kanskje legge vekt på spenningshandlingen mens andre vil gå inn i det tilnærmet allegoriske.

 

MEN KAPELRUD TILLATER SEG også å leke med formen på ulike måter. Blant annet har han denne gangen latt Kristian Kapelrud motta en epost av forfatteren Louis Mackenzie…

 

Og kanskje skulle det ha vært gitt enda mer rom for den slags lekenheter. For det ville ha ytterligere ha motvirket tendensen til et litt stivt formspråk.

Noe av den samme lysten til å spille med romanene understrekes ved at Kapelrud på trilogiens innholdsrike hjemmeside også forteller historien om det som ligger mellom handlingen i romanene.

 

SOM HELHET er det en trilogi som imponerer mest med sin originalitet. I hvert fall innen norsk fantasy finnes det ingenting som minner om denne. Det er ikke en trilogi uten litterære svakheter, men den utmerker seg med sin annerledeshet, sin vilje til å utforske nye veger og sin insisterende konsekvens i gjennomføringen. Nå er jobben gjort, og prosjektet er brakt trygt i mål.

 

"... en både tett og vidtfavnende fantasyroman, som stadig åpner for nye overraskende innsikter."

- Hamar Arbeiderblad

 

 

* * *

 

"Ny spennende serie. Kristian Kapelrud har hatt en fabelaktig god idé."

- Vårt Land

 

 

* * *

 

"Fine fortellerstemmer, overraskende vendepunkter og løftet om en god fortsettelse, gjør dette til en tøff start på serien om Tegnets forsvarere."

- Fredrikstad Blad

 

 

* * *

 

"Effektivt utført, med meget fengslende resultat. Vi ser frem til fortsettelsen!"

- Fedrelandsvennen

 

 

* * *

 

«En fantastisk historie fra en fantastisk

forfatter. Fengslende og spennende.»

GP Taylor,

New York Times bestselgende

forfatter