VG

Sverdslag for «Tegnets forsvarere»

 

Norsk fantasyserie utgis på det 
beinharde, engelske markedet.

 

 

 

Intervju,

28. mai 2009

SØLVI WÆRHAUG

 

 

Kristian Kapelrud (37) har vunnet et viktig sverdslag! I 2010 utgis hans originale fantasyserie om «Tegnets Forsvarere» i Storbritannia.

 

Det engelskspråklige markedet er vanskelig å komme inn på. Kristian Kapelruds trilogi er hittil bare utgitt på norsk, og det er sjelden at en norsk forfatter blir eksportert til Storbritannia først. Der er fantasysjangeren stor og konkurransen beinhard.

 

- En veldig spennende mulighet! Dette kan være en slags bro til andre språk også. Hva som skjer på det engelske markedet er vanskelig å si. Agenturet mitt jobber med det amerikanske markedet også, sier Kristian Kapelrud.

 

Etter planen skal den engelske utgaven av trilogien, «Defenders of the Sign», utgis i løpet av 2010 og 2011. «Tegnets forsvarere» er i Norge utgitt de tre siste årene. Første bok kom i 2007, «I begynnelsen var tegnet». I 2008 fulgte «Pakten» og nylig forelå siste bind - «Det siste slaget».

 

Coveret på siste bok prydes av et sverd Kristian har laget selv, og som ekte fantasyforfatter har han sverd selv også.

 

Har sverdsamling

- Man må ha et sverd å svinge i stua, når man skal skrive. Jeg har en liten sverdsamling hjemme - blant annet sverdet til Aragorn, sier Kristian om det verdensberømte våpenet til heltekongen i Tolkiens mesterlige trilogi «Ringenes Herre».

 

Også i hans egen trilogi, som spenner over en tidsramme på 3600 år, er sverdet et viktig symbol. Et sverd som smis tidlig i handlingen spiller en sentral rolle flere hundre år senere.

 

Handlingen foregår i to parallelle verdener. Det handler om en forfatter i vår egen verden, og om hans oppdiktede verden Alfabeta-Nia. Det er en middelalderverden med egen tidsregning. Historien starter med at den skotske unggutten Louis Mackenzie flykter fra tyskernes bomberegn over Aberdeen i 1941.

 

- Louis Mackenzie er 17 år gammel og går på skole i den skotske byen som blir mest bombet av tyskerne under krigen. Folk må løpe i bomberom, og for Luis blir det å skrive en flukt. Han skriver den første boken om Alfabeta-Nia. Gjennom hele livet fortsetter han å skrive - det blir et livsverk. Selv om jeg har skrevet tre bøker, har han skrevet mange, sier Kristian.

 

- Historien handler om livsverket til Louis og om verdenen han er så glad i. Den store avsløringen er når folk i Alfabeta-Nia finner ut at de er skrevet - at de består av tegn og bokstaver.

 

Penn og sverd

Jeg synes det er spennende å se hvordan disse verdenene påvirker hverandre. I den ene løses konflikter med penn og i den andre med sverd. Min fantasy skiller seg en del fra andre bøker i sjangeren. Jeg har ikke med rare vesener, som orker, ikke bruker jeg magi heller, sier Kristian.

 

I trilogien har karakterene gjerne navn etter de greske bokstavene, og landet deres er oppkalt etter det greske alfabetet; Alfabeta-Nia.

- Louis Mackenzie hadde gresk på skolen, og det er derfor han bruker navnene på de greske bokstavene. Det har vært en morsom måte å bygge opp et univers på, sier forfatteren om forfatterens arbeidsmetoder.

 

Louis Mackenzie er fra den skotske kystbyen Whitehills. Han flytter til Aberdeen for å gå på skole i den første boken, og i den tredje er han tilbake i barndomshjemmet igjen, nærmere 80 år gammel.

 

- Jeg ønsket å gjøre ham skotsk, for jeg har alltid vært fascinert av keltiske symboler og av Skottland. Da jeg kom til Whitehills første gang, ble jeg nesten overrumplet av en følelse av å komme tilbake til et sted, jeg ikke hadde vært på 10 år.

 

- Du hadde aldri vært der før?

- Nei - bare skrevet mye om det, sier Kristian. Nå har han vært på studietur i sitt litterære univers et par ganger. Fantasybøker fikk han tidlig sansen for.

 

- Narnia gjorde stort inntrykk på meg da jeg var 12-13 år gammel. Det er noe veldig lekent og artig med fantasy. Man kan lære mye om virkeligheten i den, det er spennende sjanger. Jeg ser veldig opp til forfattere som Lewis, Tolkien og Rowling, men jeg har ønsket å skape noe som er mitt eget, sier Kristian. Han har også nettstedet www.tegnet.no, der lesere kan hente litt ekstra inspirasjon.

 

- Jeg er grafisk designer og har laget kart, symboler og tegninger slik at det er lettere å leve seg inn i historien. Det handler ikke bare om å skape med ord, jeg er glad i alle former for kreativitet.

 

- Hva skal du skrive nå?

- Jeg gleder meg til å ta tak i nye ting, det blir ikke nødvendigvis fantasy. For nå har jeg holdt på med denne serien i syv år. Det er lang tid, og det er litt rart også, for selv om den er ferdig får den nå en ny start i utlandet, sier Kristian Kapelrud.

 

©VG

 

"... en både tett og vidtfavnende fantasyroman, som stadig åpner for nye overraskende innsikter."

- Hamar Arbeiderblad

 

 

* * *

 

"Ny spennende serie. Kristian Kapelrud har hatt en fabelaktig god idé."

- Vårt Land

 

 

* * *

 

"Fine fortellerstemmer, overraskende vendepunkter og løftet om en god fortsettelse, gjør dette til en tøff start på serien om Tegnets forsvarere."

- Fredrikstad Blad

 

 

* * *

 

"Effektivt utført, med meget fengslende resultat. Vi ser frem til fortsettelsen!"

- Fedrelandsvennen

 

 

* * *

 

«En fantastisk historie fra en fantastisk

forfatter. Fengslende og spennende.»

GP Taylor,

New York Times bestselgende

forfatter

 

 

* * *

 

"Kristian har

et sjeldent

fortellertalent.

Han ruler!"

- Ruben Eliassen