Presseinformasjon

Presseinformasjon

 

 

Det siste slaget

Kristian Kapelrud

Proklamedia

 

”En penn, et sverd. Det er makt i begge,” er slagordet for ”Det siste slaget”, som er tredje og siste roman om Tegnets forsvarere av Kristian Kapelrud.

 

Allerede i første bok ble folket i Alfabeta-Nia kjent med sannheten om at de var skrevet – at livet deres dypest sett bestod av tegn og bokstaver. Nå er de delt i synet på om det finnes en Forfatter som har skrevet dem. Denne striden har ført til bitterhet og hat mellom folkene.

 

– Hva handler ”Det siste slaget” om?

 

Jakten på Diateken er i gang, den mystiske gjenstanden som Den rettmessige etterlot seg i ”I begynnelsen var tegnet”, og som var sporløst forsvunnet i ”Pakten”. Tegnets forsvarere mener at Diateken kan løse konflikten med den mektige fienden i nord. Men jakten etter den skal by på større utfordringer enn de hadde forventet.

 

Alt ser mørkt ut for den unge tronarvingen Epsilon og vennene hans. Epsilon ønsker slett ikke å bli konge, for hvordan skal han klare å beskytte folket sitt fra fienden i nord som hater Tegnets forsvarere. Selv om noen vil mene at Epsilon har en egen evne til å havne i trøbbel, har han også en kvalitet som skal vise seg å være verdifull: Han har hjerte for folket sitt!

 

Forfatteren Louis Mackenzie har blitt en eldre mann. Han har i lengre tid gledet seg til å skrive denne avslutningen, oppgjøret, selve finalen. Men når tiden nå er inne, får han det ikke til. Han kan trenge en god porsjon drahjelp fra blant annet barnebarnet sitt, Edward, som er en ivrig leser av Tegnet.

 

– Hva slags roman er ”Det siste slaget”?

 

Det er en fantasyroman med en litt spesiell vri, for deler av handlingen foregår også i vår verden. Igjen er det pennen til Louis Mackenzie som skaper liv i landet Alfabeta-Nia. Dette er en verden uten rare vesener og magi, og der konflikter har en tendens til å løses med blodige sverdkamper.

 

– Hvordan er historiene om Tegnets forsvarere knyttet sammen?

 

De tre bøkene om Tegnets forsvarere er selvstendige og uten ”fortsettelse følger”. Til sammen utgjør de den aller første, den midterste og den aller siste boken i det lange livsverket og de tallrike bøkene til Louis Mackenzie.

 

– Hva inspirerte deg til å skrive denne boken?

 

Dette var faktisk den første romanen i trilogien jeg skrev. Konflikten i denne historien la med andre ord grunnlaget for hele trilogien. En variant av denne boken har vært utgitt tidligere på et annet forlag, og den nye versjonen er endret en god del og har blant annet flere nye personer og hendelser.

 

– Hva er egentlig en Tegnets forsvarer?

 

I den første boken ”I begynnelsen var tegnet” fant alfabetanerne ut at de faktisk var skrevet – at de dypest sett bestod av ord og bokstaver. Etter hvert som tiden gikk, var det mange som trodde at disse ordene bare hadde oppstått av seg selv. Men Tegnets forsvarere mener at det finnes en forfatter som fører pennen, og at han en gang bodde på toppen av fjellet Protoros.

– Hvem passer boken for?

 

– Alle! Jeg tror den passer for tenåringer og voksne som liker spennende bøker. Fantasy er en sjanger som ofte faller i smak hos lesere i alle aldre, slik for eksempel Harry Potter-bøkene også gjør.

 

– Vil du noe spesielt med denne boken?

 

– Hvis leseren får noen spennende og underholdende timer ved å lese den, er jeg fornøyd.

Samtidig synes jeg fantasy er en unik plattform, der verden kan nullstilles og gjenoppbygges, og noen ganger til og med hjelpe oss å forstå livet og virkeligheten enda bedre.

– Hva er en god historie for deg?

 

– For meg personlig må den gi en god opplevelse, en følelse av at hovedpersonen ikke har lidd seg gjennom alle konfliktene helt forgjeves.

En god historie slipper ikke taket i deg, selv om du har lest ferdig boken. Den kan til og med vokse i deg og forme deg.

 

– Hvem er du inspirert av?

 

– Jeg leser mye forskjellig, men Narnia-bøkene av C.S. Lewis har betydd mye for meg helt siden jeg var 12-13 år. De satte gode spor. Jeg er fortsatt veldig glad i fantasy og elsker Ringenes Herre og Harry Potter-bøkene. I de bøkene er det mulig å surfe på en brusende bølge, eller dykke dypt for å finne skjulte skatter.

 

– Hvordan er skriveprosessen for deg?

 

Jeg klarer ikke å skrive en historie uten å ha formet “skjelettet” først. Kjøttet på beina kommer etter hvert. Jeg starter alltid med et plott. På den måten er det lettere for meg å ha oversikt over spenningskurver og skape driv i handlingen. Noen ganger opplever jeg skriveprosessen nesten som å se film. Forskjellen er at jeg får være med å forme fortellingen og kan nyte spenningen over lang tid. Jeg lever meg inn i en fantasiverden, ser hendelsene for meg og forsøker å beskrive det best mulig.

– Mange går med en bok ”i magen”. Har du noen oppmuntrende ord til dem?

 

– Jeg har oppdaget et godt prinsipp: Gjør du ingenting, skjer det heller ingenting. Ved å handle kan drømmer faktisk gå i oppfyllelse. Det er noe spennende og tilfredsstillende ved å strekke seg mot et mål og omsider se at det nås. Man trenger også en dose utholdenhet og en forståelsesfull familie.

 

 

 

Pakten

Kristian Kapelrud

Proklamedia

 

”Lojaliteten mellom paktsbrødre kjenner ingen grenser” er slagordet for romanen Pakten, andre bok om Tegnets forsvarere av Kristian Kapelrud. Dette er en roman som handler om store forsakelser for å skape fred, og om kjærlighet på tvers av landegrensene.

 

– Hva handler Pakten om?

 

Pakten handler om en av de store milepælene i landets historie. Mange år er gått siden forrige bok, og nå har Tegnets forsvarere vunnet retten til et eget land. Landet er blitt delt i to.

 

Men konfliktene er langt fra over, og de blir truet av fiender fra flere kanter. En ny storkrig kan ødelegge alt! Men når en ung mann trosser familien sin og inngår en pakt med fienden, får det konsekvenser for hele Alfabeta-Nia.

 

Prins Alega er bare fem år gammel da han blir vitne til at moren hans blir drept, og han vet at det er iotarer som har gjort det. Derfor er det ikke rart at han blir både sint og livredd den dagen sønnen til iotarhøvdingen plutselig står på døren. Men Iona er utstøtt av sine egne og ber om nåde. Denne modige handlingen skal vise seg å bli svært viktig, og den fører til at en blodpakt blir inngått – en dyp pakt av den typen som gjør to venner til blodsbrødre.

 

Blant iotarene bor Rhozeta, Ionas yngre søster. Hun er livredd for at faren deres, høvdingen, skal føre hele folket ut i krig mot Tegnets forsvarere.

 

I ”Pakten” følger vi Alega, Iona, Rhozeta – og flere fra deres mektige familier gjennom mange år med konflikter. Dette er en roman som handler om store forsakelser for å skape fred, og om kjærlighet på tvers av landegrensene.

 

Det er en fantasyroman med en litt spesiell vri, for deler av handlingen foregår også i vår verden. Igjen er det pennen til Louis Mackenzie som skaper liv i landet Alfabeta-Nia.

 

– Hva er en blodpakt?

 

En blodpakt er kanskje den mektigste avtalen to mennesker kan inngå. De blir som brødre og støtter hverandre i alt. Det var vanligere før i tiden, og ble inngått ved å gjennomføre noen ritualer, ikke ulikt dem som er beskrevet i Pakten. Ritualene ble avsluttet med at begge kuttet seg i håndflaten eller ved håndleddet og grep hverandre i hendene for å blande blodet. Aske i såret ville sørge for at arret forble et synlig tegn. De erklærte at ”alt mitt er ditt”.

 

Dersom en konge inngikk en pakt med noen mindre verdig, ble denne en rik mann, og han ville få spise ved kongens bord. Og ingen ville våge å gjøre ham noe vondt, for da ville de få kongen på nakken. En slik pakt fikk også stor betydning for familien til blodsbrødrene, både når det gjalt arv og løfter.

 

I dag er kanskje ”ektepakten” det nærmeste vi kommer en slik dyp pakt.

 

– Hva inspirerte deg til å skrive denne boken?

 

Jeg har lenge syntes at dette med blodpakt er veldig spennende. I vår moderne tid kan det nesten virke som om vi glemmer den ærefulle betydningen av slikt som å holde ord og avtaler, spesielt når det kan koste oss noe. Paktsbrødre i gamle tider kunne være villige til å ofre mye for å holde sin del av avtalen – selv om det kunne stå om livet. I denne boken om Tegnets forsvarere ofrer en ung mann mye for å holde en slik pakt.

 

 

 

I begynnelsen var tegnet

Kristian Kapelrud

Proklamedia

”Livets mysterium ligger gjemt i tegnene”, lyder slagordet for romanen I begynnelsen var tegnet. Kampen mellom løgn og sannhet står sentral i denne spennende historien fra Kristian Kapelrud.

– Hva slags bok er "I begynnelsen var tegnet"?

 

– Det er en fantasyroman, der handlingen foregår i to virkeligheter. Vi møter to sytten år gamle gutter som kjemper en kamp mot løgn og ødeleggende krefter i hver sin verden. I den ene virkeligheten forsøker de å løse konflikter med sverd. I den andre løses de med penn. Den ene verdenen har egen tidsregning, mens den andre foregår i Skottland under Den andre verdenskrig, 1941.

 

Dette er første bok i en trilogi der hver av bøkene har selvstendige historier, og med nokså forskjellige tidsrammer.

 

– Helt kort, hva handler romanen om?

 

Høvdingsønnen Alon tror at freden i landet Alfabeta-Nia er truet. Han kaster seg inn i kampen for å avsløre en løgner. Men heltemotet hans viser seg å være nokså dumdristig, og han oppdager i stedet en hemmelighet som er blitt holdt skjult siden tidenes morgen. Spørsmålet er om folket tåler å få vite sannheten?

 

Samtidig sliter 17 år gamle Louis med første semester på universitetet langt hjemmefra. Året er 1941, og tyske bombefly er en konstant trussel i luftrommet over Aberdeen i Skottland. Som om ikke det er nok, har hans beste venn vendt ham ryggen. Louis flykter inn i sin egen fantasiverden, en virkelighet som lenge har vært en stor del av livet hans. En verden han skriver selv.

 

Handlingen foregår på flere plan, men alt har likevel en sammenheng. Jakten etter svar på dype mysterier og skjulte tegn, fører til at de to verdenene påvirker hverandre.

"... en både tett og vidtfavnende fantasyroman, som stadig åpner for nye overraskende innsikter."

- Hamar Arbeiderblad

 

 

* * *

 

"Ny spennende serie. Kristian Kapelrud har hatt en fabelaktig god idé."

- Vårt Land

 

 

* * *

 

"Fine fortellerstemmer, overraskende vendepunkter og løftet om en god fortsettelse, gjør dette til en tøff start på serien om Tegnets forsvarere."

- Fredrikstad Blad

 

 

* * *

 

"Effektivt utført, med meget fengslende resultat. Vi ser frem til fortsettelsen!"

- Fedrelandsvennen

 

 

* * *

 

"Kristian har

et sjeldent

fortellertalent.

Han ruler!"

- Ruben Eliassen