Skottland2006

Research-tur til Skottland 2006

 

Hva er vel mer spennende enn å følge i en persons fiktive fotspor?

 

Høsten 2006 la jeg ut på en rundtur i Skottland sammen med min gode venn og fetter Hans Ivar Stordal. Vi ville besøke stedene som må ha satt sitt preg på forfatteren Louis Mackenzie, og lete etter - nokså fiktive - spor etter ham. Selv om han kanskje aldri har levd på "ordentlig", føltes han levende nok for oss der vi reiste mellom byer, småsteder, slott, brygger, skoler og ... Starbucks.

Ingen tur til Skottland uten et besøk på Starbucks. Det var noe eventyrlig over Dunnotar Castle utenfor Stonehaven.

 

På 1940-tallet fikk studenter helt ned i 16-17-års alderen gå på universitetet i Aberdeen. Å komme innenfor murene føltes for oss nesten som å være på settet til en av Harry Potter-filmene. Delen som kalles Old King's ble bygget som en festning på slutten av 1400-tallet på grunn av de turbulente tidene.

Utenfor hovedinngangen står en enhjørning og en løve med det engelske og det skotske flagget.

 

Vi besøkte lille, forblåste Whitehills, stedet der Louis Mackenzie vokste opp. Havnebygden ligger et stykke nord for Aberdeen, på østkysten av Skottland. Etter å ha skrevet og lest mye om dette koselige stedet, hadde jeg nesten følelsen av å komme hjem, da vi endelig gikk av bussen.

Whitehills hadde en gang en aktiv fiskebrygge. Nå er det mest seilbåter å se i havnen.

 

Vi besøkte hotellet/puben "Seafield Arms". Den har vært der i over tre generasjoner, og veggene var fulle av historie. En av gjestene viste stolt fram bildet av båten sin. Vi møtte også en av de få i Whitehills som fortsatt lever som fisker.

Bildet viser flybasen "Boyndie Airfield" som lå ved siden av Whitehills under Den andre verdenskrig. Da norske speidere oppdaget tyske krigsskip, lettet skotske fly fra Boyndie for å senke skipene.

 

Aberdeen ligger mellom elvene Dee og Don. Vi fulgte Don Street mot Brige of Don. Som det meste annet i byen er også denne bruen laget av granitt. Stilfullt!

Don Street og Brigde of Don i nærheten av universitetet i Aberdeen.

 

Derfra gikk veien til ærverdige Brig O' Balgownie som også strekker seg over elven Don. Bruen er fra 1300-tallet og er nevnt i bl.a dette gamle verset om Don Juan:

 

“As 'Auld Lang Syne' brings Scotland, one and all,

Scotch plaids, Scotch snoods, the blue hills,

and clear streams,

The Dee, the Don, Balgounie's brig's black wall,

All my boy feelings, all my gentler dreams

Of what I then dreamt, clothed in their own pall,

Like Banquo's offspring; - floating past me seems

My childhood in this childishness of mine:

I care not - 'tis a glimpse of 'Auld Lang Syne.'”

 

Don Juan

Lord Byron

1788-1824

Brig O' Balgownie

Første research-tur

til Skottland i 2006.

Tilbake til

Skottland 2008.

Skottland-

turer

Til Whitehills med

de engelske bøkene 2011.